06 Haziran 2023, Salı

İnsani Hukuk

Büyükşehir Tasarısı Yasalaştı

Tarih: 13 Kasım 2012, 02:30 Okunma: 1015

Büyükşehir Tasarısı Yasalaştı

Büyükşehir yasa tasarısı dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yasayla 13 il büyükşehir oldu, Yasaya göre bazı değişiklik ve yenilikler şöyle

* Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak.

* Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olacak. İlçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek. 

* İstanbul Şişli’nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri Sarıyer’e; İstanbul Arnavutköy ilçesinin Nakkaş, Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesinin Muratbey mahallesi Çatalca belediyesine bağlanacak.

* Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı, Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye Mahalleleri Etimesgut’a; Yenimahalle’nin Çayyolu, Ahmet Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahalleleri Çankaya’ya katılacak.

* Nüfusu 750 binden fazla olan illerin belediyeleri kanunla büyükşehir belediyesine dönüştürülebilecek.

* Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulmasında, yeni kurulacak belde için aranan 50 binlik nüfus kriteri 20 bine düşecek. Belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak.

* Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapabilecek.

* Belediyeler, genişletilen yolun iki tarafında bulunan konut sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı alabilecek.

* Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak.

* Mahalleye dönüşen köylerde bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyonlar, büfeler işletme ruhsatı almış sayılacak.

* Tüzel kişiliği kaldırılan köylerde emlak vergisi, Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken vergi, harç ve katılım payları 5 yıl süreyle alın- mayacak.

Kaynak: Milliyet

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamıştır. Eğer yorum yapmak istiyorsanız üye girişi yaptıktan veya yeni üye olduktan sonra yorum yapabilirsiniz.