06 Haziran 2023, Salı
06 Haziran 2023, Salı
Av. Naim Karakaya ve TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü Hande Özhabeş tarafından hazırlanan “Yargı Paketleri: Hak ve Özgürlükler Açısından Bir Değerlendirme” adlı raporun basına tanıtım toplantısı Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir ve Hukukçu Mehmet Uçum'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV), yargı paketlerine ilişkin TESEV Demokratikleşme Programı Direktörü Hande Özhabeş ile Avukat Naim Karakaya tarafından hazırlanan “Yargı Paketleri: Hak ve Özgürlükler Açısından Bir Değerlendirme” adlı raporun basına tanıtım toplantısında rapor hakkında Hande Özhabeş, Av. Naim Karakaya, Kenan Özdemir ve Hukukçu Mehmet Uçum tarafından değerlendirmelere yer verildi.
Söz konusu raporda 2011 yılından itibaren ortaya konan dört yargı paketini hak ve özgürlükler bağlamında değerlendirmeler yapıldığını söyleyen Özhabeş, raporda düşünce ve ifade özgürlüğü, kişi özgürlüğü ve güvenliği, adil yargılanma hakkı ile ceza infaz sistemine temas eden maddelerin değerlendirildiğini söyledi. Özhabeş, söz konusu maddelerin yargı paketleri öncesindeki ve sonrasındaki halleri ile uygulamadaki problemlere yönelik etkileri ve bu yeniliklerin olası sonuçlarına da değinildiğini belirtmiştir.
Raporu hazırlayan bir diğer isim Av. Naim Karakaya ise yargı paketleriyle doğru alanlara yönelik çalışmalar ortaya konulduğunu ancak bu çalışmalar neticesinde ortaya konan değişiklikler ve yeniliklerin ise yetersiz olduğunu belirtti. Karakaya, "Bunun temel sebeplerinden birisi paketlerdeki hükümlerin yeterli sonucu sağlayacak etkinlikte olmamasıdır. İkincisi uygulamada alınan kararlar yerine getirilememiştir. Bu yönüyle paketlerin yargı reformu sağlaması açısından yetersiz olduğunu söyleyebiliriz. Bölge ağır ceza mahkemeleri kurulmuştur. Ama istisnai uygulamalardan vazgeçilmiş değildir. Bu mahkemeler istisnai uygulamaları öne çıkarıp kural olarak uygulayan kurumlardır. Yargılamanın uzunluğu kısaltılamamıştır." sözlerine ekledi. Önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı Demokratikleşme paketinden etkin bir çözüme yönelik beklentilerinin olduğunu söyleyen Karakaya sözlerine şöyle devam etti: "Paketle gelinen nokta bir yere kadardır. Algının değişmesi lazım. Temelde daha nitelikli adalet sistemine ulaşılması gerekir. Tutuklama kültürü hakim ve savcıya yönelik bir şey değildir. Tutuklama kültürü topluma dayanmaktadır. Tutuklama olmayınca yargının etkisiz olduğu yönünde bir algı vardır. Oysa ki yargı etkin bir şekilde çalışırsa tutuklamacı kültürden kurtulacağız."
Raporun tanıtımına katılan Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenan Özdemir ise söz konusu mevzuatın yeterli olmadığını ve yapısal değişiklik gerektiğini belirterek hakim ve savcıların eğitimi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi. TESEV'den hukukçu Mehmet Uçum ise söz konusu olan değişikliklerin bir reform olarak nitelendirilemeyeceğini ancak bir revizyon olabileceğini konuşmasında vurgulayarak Terörle Mücadele Kanunu kaldırılmadan da bir reform söz konusu olamayacağını söyledi. Uçum, yargı paketlerinin sistemdeki temel sorunlara yönelik çözümler getirmediğini, toplumdaki Kürt, azınlık, başörtüsü, inanç gibi sorunlara bir çare olamadığını söylerek ideolojik kodların değişmesi gerektiğini belirtti.
Av. Naim Karakaya ve Hande Özhabeş’in hazırladığı ”Yargı Paketleri: Hak ve Özgürlükler Açısından Bir Değerlendirme” adlı raporun metnine ulaşmak için http://www.tesev.org.tr/Upload/Publication/20da9c87-f880-4810-a766-3fabc89175f2/13452TRyargi5_19_09_13onayRev3_WEB.pdf
Uluslararası Sempozyum
01 Kasım 2013
VI. Sağlık Hukuku Sertifika Programı
07 Aralık 2013
Henüz bir makale yazmamıştır.
Henüz yorum yapılmamıştır.
Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamıştır. Eğer yorum yapmak istiyorsanız üye girişi yaptıktan veya yeni üye olduktan sonra yorum yapabilirsiniz.